loader

Namizne ali družabne igre imajo v resnici precej daljšo zgodovino, kot si morda mislite. Izjemno priljubljene so bile namreč že med faraoni v starem Egiptu. Tedaj je bila zlasti popularna namizna igra senet. Ilustracije povezane z njo lahko najdemo v številnih egipčanskih grobnicah. Pri igranju pa so močno verjeli, da so uspešni igralci oziroma zmagovalci pod božjo zaščito.

Sicer pa se je priljubljenost iger zelo hitro širila tudi med plebejstvom. Priljubljenost so želele preizkusiti tudi nekatere verske skupnosti. Ena od tovrstnih iger, ki je nadvse povezana z religijo, je na primer igra Mehen. Sestavljena je iz igralne plošče, igralnih ter levjih figur. Med seboj sta tekmovala dva ali pa največ štirje igralci. Njihov cilj je bil doseči kačjo glavo.

Sodobne statistike družabnih iger

Dandanes poznamo nešteto družabnih iger. Zanimivo pa je vsekakor pokukati v statistiko, katere med njimi so daleč najbolj popularne. To so Naseljenci otoka Catan, Carcassonne in Pandemic. Priljubljenost ter konkurenčnost tovrstnih iger zagotovo močno vplivata tudi na same zahteve igralcev. To se najbolj odraža v kompleksnosti namiznih iger.

YouTube video
Namizna igra Naseljenci otoka Catan

A ne glede na to, kako priljubljena je neka družabna igra, pa je vsem skupno to, da zabavo združujejo z učenjem. Družabne igre namreč poskrbijo tudi za izboljšanje fine motorike, jezikovni napredek, nadgradnjo matematičnih veščin, izboljšanje prostorskih predstav, spodbujanje zahtevnejšega logičnega sklepanja in ne nazadnje še za precej boljšo razgledanost. Omenjeno pa je zlasti pomembno za otroke.

Kaj ponuja družabna igra Naseljenci otoka Catan

Naseljenci otoka Catan, ki vam je na voljo v v spletni trgovini Chebeltza, je torej trenutno najbolj priljubljena igra na svetu. In kaj vam pravzaprav ponuja? Na kratko: razburljivo strateško bitko za oblast. Najbolj pa vam bo cilj tovrstne družabne igre postal jasen, ko se jo boste tudi sami lotili igrati.

Družabna igra Naseljenci otoka Catan
Naseljenci otoka Catan je trenutno najbolj priljubljena družabna igra

V kategorijo takšnih iger ne nazadnje sodijo tudi miselne igre. Te so predvsem dobrodošle za tiste, ki nadvse radi napenjate svoje male sive celice. Na voljo so na primer Quito, Pylos, Metulji, Gyges. In kako izmed vseh izbrati najprimernejšo?

Pri izbiri igre za druženje upoštevajte, kolikšno je maksimalno pa tudi minimalno število igralcev; kakšno predhodno znanje je v resnici potrebno oziroma kolikšna je minimalna priporočljiva starost igralcev; ali igra ustreza prav vsem, ki jim je namenjena; kako zelo pomembno vam je, ali igra pritegne ter združi pripadnike različnih generacij.

Vilac je asociacija na izjemno uporabne otroške igrače

Pri izbiri igrače ali katerega koli drugega izdelka za otroke ste vse pogosteje pozorni tudi na samega proizvajalca oziroma blagovno znamko. Neredko se namreč izkaže, da je zlasti od tega odvisna kakovost, trpežnost, obstojnost in ne nazadnje še življenjska doba izbranega otroškega produkta. Ko gre za igrače, v igro vstopi tudi Vilac.

Vilac vstavljanka
Vstavljanka Vilac s 6 različnimi vozili

Vilac je sinonim za izjemno kvalitetne otroške igrače. Znamka je še posebej znana po sestavljankah. Zanje pa je na sploh značilno, da hitro usvojijo otroška srca. Sestavljanke za otroke večjih kosov so odlična izbira tudi za najmlajše družinske člane. Za nekoliko starejše pa so boljša izbira vstavljanke manjših ter številčnejših kosov.

Vilacova skladovnica Nodi

Nodija morda svojemu malčku najprej predstavite kar s pomočjo risanke z istoimenskim naslovom. Ko ga bo otrok vzljubil, pa mu za nameček kupite še sestavljanko oziroma igračko Nodi v obliki skladovnice. Gre za leseno igračo v obliki malega Nodija. Z njim se otrok lahko nauči pravilnega razporejanja ter zaporedja, prav tako ga bo vse skupaj zelo zabavalo.

Skladovnica Nodi je sestavljena iz petih različno obarvanih kosov. Otrok jih torej preprosto ter v pravilnem zaporedju natika na nosilno palico. Čisto na koncu – za piko na i – pa doda še Nodijevo simpatično glavico. Še bolj hecnega Nodija pa lahko sestavite tako, da mu namenoma pomešate in kose naključno nanizate na palico Nodijeve obroče. Ker je skladovnica visoka 19 centimetrov, je ravno pravšnja za malčke od 1. leta starosti dalje. Odlična novica je še ta, da je tovrstna sestavljanka za otroke pobarvana z barvami, ki so prijazne tako do ljudi kot okolja. Masivni les pa izdelek naredi še prikupnejši.

Velika gusarska ladja iz lesa

Svojemu otroku omogočite, da se bo lahko kar v svoji sobi podal na pot preko širnih morja. In to skupaj z gusarsko posadko, vranjim gnezdom, vrvmi, topom, topovskimi kroglami in gusarskim zakladom. Kako? Zanj izberite prvovrstno igračo v obliki lesene gusarske ladje, ki je bila izdelana pod okriljem priznane blagovne znamke Vilac.

V kategoriji: