loader

Igro naseljenci otoka Catan pri nas igramo že skoraj deset let. Starejši sin jo je dobil za svoj enajsti rojstni dan, potem pa smo jo igrali z njim, z mlajšim sinom in tudi hčerjo – in kot je videti, bo pri nas še dolgo priljubljena, saj jo radi igramo tako sami, predvsem ob deževnih dneh, pa tudi prijatelji, ki pridejo na obisk k otrokom, jo imajo radi.naseljenci-otoka-catan
Kljub temu smo osnovno igro igrali že tolikokrat, da se je bilo včasih nekoliko težje spraviti k njej, nato pa je hči opazila, da je zanjo narejena razširitev.

Trgovci in barbari, dodatek za Catan, ni samostojna igra, temveč nudi nove možnosti igranja osnovne igre prav takšnim, kot smo mi – tistim, ki osnovno igro že dovolj obvladamo oziroma nam niti ni več toliko zanimiva, ker smo doživeli že tako rekoč vse scenarije.

Dodatek za Catan trgovci in barbari pa ravno tu poskrbi za pestrost, saj dodaja igri pet novih možnosti oziroma scenarijev.
Seveda si je ob vsaki razširitvi igre, ki je tako rekoč že postala klasika (kar po dveh desetletjih od prvega izida ni presenetljivo), potrebno postaviti vprašanje, ali je nadgradnja res dobra, ali gre zgolj za poskus, da bi igro obdržali med najbolj priljubljenimi še nekaj let, pa čeprav dodatek ni niti slučajno tako zabaven kot original.

Saj veste – s tem je tako kot pri filmih, kjer je po uspešnem filmu precej težko posneti tudi enako dobra nadaljevanja. Da ne bi kupili nadgradnje, nato pa bili razočarani, smo se o njej zato najprej raje pozanimali.

V trgovini Chebeltza, ki je znana po tem, da ponuja cel kup zanimivih družabnih iger, ki jih večinoma ne boste našli v drugih prodajalnah po Sloveniji (čeprav gre za igre svetovno znanih proizvajalcev, ki so večkrat nagrajene, pa tudi za navodila v slovenščini je poskrbljeno), smo zato najprej vprašali, ali so trgovci in barbari, dodatek za Catan, dejansko dobra nadgradnja, ki naredi igro bolj kakovostno.

YouTube video

Povedali so nam, da gre za razširitev, ki ponuja kar nekaj novih možnosti, ki spremenijo premikanje po igralnih poljih in zbiranje surovin nekoliko drugačno in zato precej bolj zanimivo.

V igri se je treba izogibati barbarom, ki želijo opustošiti mesta, trgovati s karavanami nomadov, paziti na svoje vozove med prevozom marmorja in stekla do gradu … Prav tako nov dodatek omogoča tudi, da igrata igro zgolj dva igralca – in tudi to nam je bilo slišati dobro, saj bi to pomenilo, da lahko mlajša otroka igrata igro tudi sama, ne da mora sodelovati kateri od staršev.
V prodajalni Chebeltza so nas tako brez težav prepričali da so trgovci in barbari, dodatek za Catan, za nas prava izbira, zato smo se hitro odločili za nakup. In zdaj že veselo igramo novo oziroma razširjeno verzijo – res je zabavna in napeta!

V kategoriji: