loader

Svetovni dan otroka (imenovan tudi Mednarodni otroški dan) se praznuje vsako leto na prvi ponedeljek v oktobru. Ponavadi se nato prireditve in prostočasne aktivnosti dogajajo še cel teden.

Geslo v letu 2005: Vsak otrok ima pravico do drugačnosti
Geslo v letu 2006: Vsem otrokom enake možnosti
Geslo v letu 2007: Zabava in prosti čas
Geslo v letu 2008: Nekoga moraš imeti rad (pesem Ivana Minattija)
Geslo v letu 2009: Otrokove koristi – glavno vodilo

V poslanici ob Tednu otroka sta varuhinja Zdenka Čebašek-Travnik in predsednik ZPMS Franc Hočevar zapisala: "Letos slovesno praznujemo 20. obletnico sprejema Konvencije OZN o otrokovih pravicah, ki predstavlja pomemben zgodovinski mejnik v prizadevanjih za dosego minimalnih standardov zaščite, varstva in razvoja otrok. Države podpisnice, med njimi tudi Slovenijo, zavezuje k sprejetju zakonodajnih in drugih ukrepov za učinkovito zaščito vseh otrok, ne glede na to, v katerih državah in kulturah živijo, ob vsakem času, brez izjeme in na vseh področjih otrokovega življenja. Postala je vest človeštva." [vir – Varuh človekovih pravic ]

V Tednu otroka je bila v DZ tudi Konferenca o otrokovih pravicah in zaščiti pred nasiljem. Organizirali so jo DZ, varuh človekovih pravic in ministrstvo za zunanje zadeve, njen častni pokrovitelj pa je predsednik republike Danilo Türk.

Veliko dejavnosti v teh dneh poteka tudi po osnovnih šolah. Vrstijo se razne zabavne prireditve, obiski reševalnih postaj, humanitarni teki, ustvarjalne delavnice, okrogle mize, gledališke in lutkovne predstave in še mnogo drugega. Ponekod imajo otroci celo zadnji dan, v petek celo pouka prost dan.

V kategoriji: