loader

Županova Micka je slovenska drama oziroma komedija, ki je bila napisana leta 1789. Napisal jo je Anton Tomaž Linhart, ki tako velja za prvega slovenskega dramatika, saj je Županova Micka prva komedija, ki je bila napisana v slovenskem jeziku. Že pred tem je Linhart skupaj s somišljeniki uprizarjal različne drame v nemškem jeziku, zato je za razvoj gledališča in dramatike pomemben tudi s tega vidika. Županova Micka sicer ni izvirno besedilo, ampak gre za prevod avstrijske komedije, ki jo je Linhart uspešno priredil za slovenske razmere.

Plakat za Županovo Micko
Plakat za Županovo Micko iz 1869

Anton Tomaž Linhart (1756–1795)

Anton Tomaž Linhart, ki je napisal prvo slovensko komedijo Županova Micka, je bil dramatik, prevajalec in pesnik, pa tudi zgodovinar. Rodil se je leta 1756 v Radovljici v obrtniški družini. Študiral je na Dunaju, nato pa bil zaposlen kot arhivar, knjižni revizor in šolski komisar. Napisal je več dram, med katerimi sta najpomembnejši komedija Županova Micka in veseloigra Ta veseli dan ali Matiček se ženi, ki je bila napisana po vzoru francoske komedije Figarova svatba. Obe je namreč napisal v slovenščini in tako velja za prvega slovenskega dramatika.

Anton Tomaž Linhart
Anton Tomaž Linhart

Linhart pa je pomemben ne le kot dramatik, ampak tudi kot zgodovinar, saj je v nemščini napisal dve knjigi o zgodovini Kranjske in ostalih dežel Južnih Slovanov Avstrije. Prijateljeval je z Valentinom Vodnikom, baronom Žigom Zoisom in drugimi razsvetljenci ter bil pobudnik za ustanovitev prve slovenske javne knjižnice, predhodnice današnjega Nuka. Anton Tomaž Linhart je umrl leta 1795, na njegovem spomeniku pa je zapisana pesem, ki jo je zanj sestavil France Prešeren.

Komedija Županova Micka

Anton Tomaž Linhart je komedijo Županova Micka napisal leta 1789, istega leta pa je bila drama tudi uprizorjena. V glavni vlogi županove hčerke Micke je na prvi uprizoritvi nastopala kar Linhartova žena. Kot že rečeno, Županova Micka sicer ni izvirno besedilo, ampak gre za priredbo komedije Podeželski mlin (Die Feldmühle) avstrijskega dramatika J. Richterja, ki jo je Linhart prilagodil slovenskim razmeram tako, da bi se lahko dogajanje odvilo tudi v kakšnem slovenskem mestu ali trgu.

YouTube video
Županova Micka – v izvedbi amaterskih igralcev naselja Čirče v Kranju

Glavna ideja komedije je zelo razsvetljenska, saj želi prikazati vso dvoličnost in hinavščino plemstva ter premetenost in dobrosrčnost kmečkega prebivalstva, ki se plemstvu postavi po robu s svojo kmečko pametjo in občutkom za pravičnost. Osebe v komediji imajo močno stereotipizirane značaje, a so simpatične in hudomušne.

Kraj in čas dogajanja ter motivi

Kraj in čas dogajanja komedije Županova Micka nista natančno določena, saj za samo dogajanje nista bistvenega pomena – drama bi se lahko odvijala na katerem koli kraju ali v katerem koli obdobju, zato je lahko tudi še danes aktualna.

YouTube video
Županova Micka – Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

Županova Micka se sicer večinoma dogaja pred županovo hišo in v njej. Glavni motiv drame je dvoličnost plemstva in prevara plemenitega barona Tulpenheima ter sodelovanje vseh ostalih oseb pri tem, da to prevaro razkrinkajo in se baronu skupaj uspešno maščujejo.

Kdo nastopa v komediji Županova Micka?

Glavna junakinja komedije je seveda lepa Županova Micka, torej županova hči. Poleg nje pa v komediji nastopajo še druge osebe, med katerimi njen oče in župan Jaka, njen zaročenec oziroma ženin in pridni kmečki fant Anže, predvsem pa uglajeni gospod Tulpenheim, ki jo želi z lažnimi obljubami prepričati v poroko z njim. Obljublja ji lepe obleke in bogastvo, v resnici pa je goljuf, ki ga na koncu komedije tudi uspešno razkrinkajo. 

V komediji se namreč izkaže, da je bil Tulpenheim že zaročen z bogato vdovo Šternfeldovko, od katere pa je želel le pobrati denar oziroma se okoristiti z njim. Šternfeldovka to ugotovi in se mu maščuje. Na koncu je Tulpenheim za svoje laži tako kaznovan, saj ostane praznih rok, njegov ugled je očrnjen, Micka in Anže pa se srečno poročita.

Značilnosti posameznih oseb v drami Županova Micka

V komediji Županova Micka nastopa več dramskih oseb, za katere je značilno:

Županova Micka

Glavna junakinja drame, županova hči in naivno dekle, ki je zaročeno z Anžetom. Micka je dobrega srca, a jo laži plemiča Tulpenheima premamijo, da se odloči za poroko z njim. Prav v tem se kaže njena naivnost.

Mickin ženin Anže

Anže je mlad kmečki fant, ki ima iskreno rad Micko, a ji tega ne zna povedati tako lepo kot baron Tulpenheim, ampak na precej bolj robat in direkten način.

Župan Jaka

Župan Jaka je Mickin oče, ki ne prenese laži in se zavzema za pravico. Zelo je naklonjen hčerki in želi, da bi bila srečna, zato ji je pripravljen vedno pomagati.

Uglajeni gospod Tulpenheim

Premeteni baron Tulpenheim želi z zvijačo dobiti denar od svoje zaročenke Šternfeldovke ter se poročiti z lepo Micko. Ima zelo preračunljiv značaj, zaradi česar na koncu tudi slabo konča. Je zelo pohlepna oseba, ki bi naredil vse, da bi prišel do bogastva. 

Mokof

Zviti in lažnivi prijatelj barona Tulpenheima, ki pomaga pri prevari.

Mlada vdova Šternfeldovka 

Šternfeldovka je mlada in bogata vdova, ki je zaročena z baronom Tulpenheimom. Ko izve, da je ta za njenim hrbtom spletkaril in se želel poročiti z Micko, se mu za to maščuje. Ne le, da se z njim ne poroči, zaradi česar baron ne pride do njenega denarja, ampak za prevaro pove tudi Micki in baronovemu stricu.

Pisar Glažek

Značaj pisarja dobro označuje že njegovo ime, saj zelo rad nagne glažek oziroma pije. Za to, da pride do pijače in denarja, je pripravljen narediti karkoli, tudi pomagati baronu Tulpenheimu pri zvijači.

Vsebina prve slovenske komedije

Na kratko bi lahko dogajanje v komediji Županova Micka povzeli takole:

  • Baron Tulpenheim želi z lažmi osvojiti lepo županovo hčerko Micko, čeprav je ta že zaročena z Anžetom, preprostim kmečkim fantom, ki jo ima iskreno rad.
  • Izkaže se, da je tudi baron Tulpenheim že zaročen: njegova zaročenka je mlada in bogata vdova Šternfeldovka, ki ga zasleduje, ugotovi, kaj naklepa, in mu želi to preprečiti.
  • Šternfeldovka skupaj z županom, Micko in Anžetom baronu Tulpenheimu nastavi past.
  • Baron osramočeno ugotovi, da so ga razkrinkali in da z nameravano zaroko z Micko ne bo nič. Želi se opravičiti Šternfeldovki, a ta seveda ne sprejme njegovega opravičila, ampak ga zapusti in za njegovo prevaro pove še njegovemu stricu.

V kategoriji: