loader

 Pust je čas, ki se ga najbolj veselijo otroci, saj se na ta dan lahko našemijo v maškare. Običaj izhaja iz pradavnine, ko so naši predniki verovali, da bodo na ta način pregnali zimo in priklicali pomlad.

Beseda pust izhaja iz besedne zveze "meso pust", torej iz časa posta. Verjetno gre za izraz identičen italijanskemu "carne leva", kar prav tako pomeni pusti meso. Iz tega je tudi nastala beseda carnebale oziroma slovensko karneval – se pravi pustno rajanje.

Sama beseda pust ima lahko dva pomena. Lahko pomeni čas – pustni čas, ki je odvisen od Velike noči, traja pa od novega leta do pepelnične srede. Pepelnična sreda je prvi postni dan v 40 dnevnem postnem času pred veliko nočjo. Drugi pomen besede pust je izraz za maškaro ali masko, ki jo na pustni torek ponekod simbolično obsodijo na smrt in tako preženejo zimo in prikličejo pomlad.

Pustno praznovanje se pri nas ponavadi prične na pustno soboto. Takrat po mnogih slovenskih mestih priredijo velike pustne povorke in druga praznovanja. Otroci, pa tudi odrasli se našemijo v maske ali maškare. Tako hodijo od hiše do hiše in prosijo za kakšen krof ali denar.

Takrat lahko na ulicah srečamo rdečo kapico, klovne, leve, zajčke, rožice, Pike Nogavičke, čarovnice, razni otroški junaki iz risank, politiki, … Tudi v šolah organizirajo pustne plese in takrat lahko otroci celo pridejo našemljeni v šolo.

V Sloveniji je najbolj znana maska kurent ali korant, ki je značilen predvsem za Ptuj in okolico. Kurenti so oblečeni v ovčjo kožo, na glavi imajo rogove, iz ust jim visi rdeč jezik, okoli pasu pa imajo privezane zvonce. S nenehim skakanjem povzročajo z zvonci  hud hrup in s tem po izročilu odganjajo zimo.

V Cerknem so znani maske laufarji. Laufarija, kot se ta pustni običaj tam imenuje se začne že na prvo nedeljo po Novem letu. Laufarji so skupina 25 mask od katerih ima vsaka svojo "osebnost". Vse imajo lesene maske, razen ene, ki je iz kože.

Spisek otroških pesmic, ki se nanašajo na pustni čas in maškare:
Od hiše do hiše
Pust
Maškarada na dvorišču
Pustna zabava
Pustna koračnica

Tudi Slavko Avsenik je s svojim Ansamblom bratov Avsenik zaigral: Ples kurentov.

Pust je tudi izraz za meseca februar in marec. V zvezi s pustom pa sta pri nas poznana tudi dva priimka: Pust in Kurent.

Če najdete še kakšno otroško pesmico v zvezi s pustom, nam jo, prosim, pošljite (po registraciji dobite povezavo s katero lahko pošljete nov prispevek). 

V kategoriji: