loader

Ker korekcijskih očal ne kupujete vsak dan, si je potrebno za to vzeti kar nekaj časa; in to že pred samim nakupom. Preden stopite v specializirano trgovino z očali, si morate odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj. To so: zakaj potrebujem očala; ali vem, kakšen okvir je najprimernejši zame; naj izbiram med barvnimi okvirji; kakšna oblika očal je zame najprimernejša; ali vem, kakšna morajo biti moja korekcijska stekla oziroma očalne leče; kateri ponudnik očal je zame najboljši?

Korekcijska očala so namenjena predvsem korekciji vida, kar pove že samo ime. Nekaterim med vami pa bodo tovrstna očala morda služila le kot modni dodatek ali pa kot odlična zaščita pred viri škodljive UV svetlobe. 

Vrsta korekcijskih očal 

Korekcijska očala služijo za korekcijo različnih tipov nepravovidnosti, zato jih delimo na več vrst. Med najbolj poznanimi so očala za branje, večžariščna očala, enožariščna očala in otroška očala. 

Očala za branje vam morajo biti popolnoma prav. Če si boste, na primer, kupili prevelika, s tem lahko zelo škodite svojim očem. Onemogočili bi si namreč pogled čez zgornji rob. Prav tako je pomembna izbira dioptrije. Če boste v daljavo gledali s premočno bralno dioptrijo, je to za vaše oči zelo nevarno. 

Večžariščna očala so lahko nekoliko večja, namenjena pa so uporabnikom, ki slabo vidijo tako na blizu kot na daleč. Pri enožariščnih očalih pa niste omejeni ne z obliko in ne z velikostjo, zato je njihova izbira tudi najlažja. 

Prav tako bodite izjemno pozorni pri izbiri očal za svoje male junake. Zanje izbirajte le med najbolj kakovostnimi očali. V naših trgovinah z očali lahko za otroke najdete okvirje vseh velikosti; celo take, ki so namenjeni dojenčkom. 

Preberite si še naslednji članek: Depresija je pogosta in resna mentalna bolezen

Vzroki za depresijo so lahko biokemični, genetski, psihološki ali pa družbeni.

Izbira pravega okvirja 

Korekcijska očala imajo tako kot druga vrsta očal neomejeno možnosti pri izbiri okvirja. Vsak od vas ima svoje značilne obrazne poteze, ki jih morate pri izbiri okvirja tudi upoštevati. Če sami nimate najboljšega občutka za to, je najbolje, da vam pri tem pomagajo bližnji. 

Tudi dober optik vam bo pomagal pri izbiri najboljšega okvirja. Z njim se boste dobro počutili in se bo zlil z vašo celotno podobo. Ker so kovinski okvirji nekoliko manj opazni, se številni ravno zaradi tega odločijo kar zanje. Kljub temu pa je za take okvirje značilno, da je debelina stekla pri višjih dioptrijah opaznejša. Na trgu lahko izbirate tudi med plastičnimi in celo med rimless okvirji. 

Razlika med optikom, oftalmologom in optometristom 

Ljudje pogosto zamenjujemo dela, ki jih opravljajo optik, oftalmolog in optometrist. Sicer se njihova delovna mesta pogosto med seboj prepletajo, saj lahko sodelujejo, vendar pa je dobro vedeti, v čem se tovrstni strokovnjaki med seboj razlikujejo. 

Optik vam bo pomagal pri izbiri očal in očala tudi izdelal, in sicer na podlagi vseh podatkov, ki jih je pridobil od optometrista ali pa od oftalmologa. Vsekakor nekaj meritev opravi tudi optik. Lahko vam izmeri medzenično razdaljo, kar prav tako vpliva na izdelovanje očal. 

Optik je prav tako zadolžen za to, da vam kar najbolje pomaga pri rešitvi za vaš vid glede na vaše osebne želje, prav tako tudi glede na vaš življenjski slog. 

Oftalmolog je očesni zdravnik, ki pregleduje vaše oči, postavi diagnozo za določeno bolezen, obenem oči tudi zdravi. Lahko izmeri tudi dioptrijo ter vam izda naročilnico za izdelavo očal. Za optometrista pa je značilno, da opravlja prav vse potrebne meritve, ki so povezane s korekcijo vida, prav tako je specializiran za vse vrste optičnih pripomočkov. Ne zdravi pa očesnih bolezni in ne opravlja kirurških posegov. Če tovrstni strokovnjak ugotovi bolezensko stanje oči, pacienta nato napoti do oftalmologa oziroma očesnega zdravnika. 

YouTube video

Potem ko vam bo optometrist izmeril vid, je na vrsti optik. Ta vam bo povedal nekaj več o očalih, steklih, okvirjih ter kontaktnih lečah. 

Kje najti najboljšega optika?

Morda smo vas ujeli v trenutku, ko že kar nekaj časa iščete dobrega optika. Če izbirate med več ponudniki, naj vas pri tem ne ovira cena. Za storitve, ki jih opravlja optik, je vsekakor bolje plačati več denarja, saj je velika verjetnost, da si boste s tem zagotovili bolj kakovostne. 

S pomočjo spletne strani mojoptik.si boste lahko našli kontakt, ki vas bo pripeljal do vrhunskih optikov. Izbrani optik vas bo prijazno povabil v svoje prostore in skupaj z njim boste lahko izvedli določene meritve, nato se boste pogovorili tudi o možnostih za očala. 

V kategoriji: