loader

Vsaka očala  ne prestojijo vsakemu posamezniku. Pri izbiri je potrebno upoštevati veliko različnih dejavnikov. Najlažje se odločimo o izbiri okvirja na podlagi oblike obraza, barve polti in barve las. Pomemben dejavnik je tudi življenjski slog, saj steklena stekla za adrenalinske športnike niso priporočljiva. 

Očala
Vsaka očala  ne prestojijo vsakemu posamezniku.

Izbira okvirja na podlagi oblike obraza

Nova očala lahko izberemo glede na obliko obraza. Večinoma klasificiramo obraze v štiri skupine in sicer med ovalne, okrogle, kvadratne in srčaste.

Ovalni obraz

Ovalni obliki obraza se prilegajo očala večine modelov. Izogibati se je potrebno samo prevelikim okvirjem, ki zakrijejo večino obraza in so lahko moteči med hojo in vožnjo. 

Okrogel obraz

Okrogli obliki se prilegajo kvadratni in pravokotni okvirji. Dobro je, da imajo očala malo poudarjene vogale, saj to omehča okroglino glave. V kolikor želimo obraz malo podaljšati, izberimo tanjši in lažji okvir. Izogibati se je potrebno okroglim, majhnim oblikam ter steklom brez okvirja. Vse našteto obraz naredi še bolj okrogel.

Kvadraten obraz

Kvadratna oblika ima bolj ravne linije, kjer sta dolžina čela in čeljusti približno enaka. Čeljust je bolj izrazite oblike, kar pomeni, da nam pristajajo okvirji okrogle ali ovalne oblike. Kvadratnemu obrazu ne pristajajo pravokotni ali kvadratni modeli. Okvirji morajo biti čim tanjši, pristajajo pa tudi očala brez okvirjev.

Srčast obraz

Srčasti obraz ima bolj polne ličnice in ožjo čeljust. Čelo in ličnice so skoraj enako široki, kar pomeni, da so za to obliko obraza najprimernejši okvirji, ki se širijo proti dnu. Najširši del okvirja je pri čelu, nato pa je čedalje ožji. Tudi tej obliki obraza pristajajo modeli z ožjim barvnim delom ali celo modeli brez okvirja.

Nova očala
Nova očala lahko izberemo glede na obliko obraza.

Izbira očal na podlagi polti in barve las

Veliko ljudi se odloča o izbiri očal tudi na podlagi polti in barve las. V kolikor upoštevamo še dejavnik oblike obraza, je priporočljivo, da naočnike izberemo tudi glede na barvno ujemanje. Temnolasim pristajajo svetlejši in bolj živahni okvirji, ki jim poživijo obraz. Svetlolascem se podajo očala v bolj zemeljskih in krem odtenkih. Univerzalna barva za oba spola je vsekakor tudi črna. Povečini se temnolaske odločajo za živahne odtenke okvirjev, kot so rdeča, modra ali celo zelena. Svetlolaske pa se velikokrat raje odločijo za prelivajoče odtenke zlate, rjave ali srebrne. Današnja moda zapoveduje tudi izogibanje ekstremnim barvnim kombinacijam.

Preberite si še naslednji članek: Vzroki in simptomi dentalnega granuloma

Granulom lahko poteka tudi tako, da se prične počrnitev zoba. To je postopno odmiranje zoba.

Izbira očal glede na stil življenja

V optiki nam optik pomaga pri izbiri očal, ki se najbolje prilegajo našemu življenjskemu stilu. V kolikor potrebujemo pripomoček za izboljšanje vida samo za gledanje v računalnik ali v televizijo, lahko izberemo katerikoli model, ki nam je všeč. V kolikor pa smo bolj adrenalinske narave pa večinoma optik odsvetuje nakup steklenih stekel, saj lahko hitro počijo v primeru padca. Največkrat priporočajo tudi plastičen bolj robusten okvir s plastičnimi stekli, ki bo preživel tudi padec z višine. 

Redni pregled oči za oster vid

Redni pregledi v optiki poskrbijo za to, da se nam vid ne slabša. Obenem okulistični pregled prepreči morebitno prometno nesrečo, saj zaradi kvalitetnih stekel dobro vidimo in opazujemo okolico svojega avtomobila. Z rednimi pregledi optika, naše oči ostanejo zdrave. Poskrbimo tudi za to, da nam dioptrija ne narašča prehitro. Dokazano je, da v kolikor začnemo z nošenjem očal pravočasno, se naš vid zaradi umetne svetlobe in modre svetlobe različnih ekranov, ne bo prehitro slabšal.

YouTube video

Potek okulističnega pregleda

Okulistični pregled v optiki poteka hitro in enostavno. V kolikor že imamo obstoječa očala, se pregled izvede s pomočjo njih. V kolikor naočnikov še nimamo, nam optik v očesni pripomoček vstavlja različna stekla, da določi dioptrijo in morebitne cilindre. Kvalitetna optika izvede pregled tako, da:

  • preberemo črke s table
  • optik pregleda zunanje dele očesa in preveri stanje oči in njihov odziv na svetlobo
  • pregledajo tudi notranje dele oči in njihovo zdravstveno stanje
  • preverijo tudi delovanje očesnih mišic in njihovo premikanje
  • preučijo tudi očesni pritisk in raziščejo, če imamo morda glavkom ali kakšne druge dedne bolezni.
Okulistični pregled
Okulistični pregled v optiki poteka hitro in enostavno.

Zaključek okulističnega pregleda in nakup očal

Zanesljiva optika po koncu pregleda nudi tudi brezplačno svetovanje glede izbire očal ali leč. Leče najlažje in najhitreje izberemo, vendar ne odgovarjajo vsakemu. Priporočljivo je, da navkljub nakupu leč kupimo tudi očala, ki jih bomo lahko uporabljali tudi med prehladom ali pa med morebitnim vnetjem oči. Po koncu pregleda tako skupaj z zaposlenimi v optiki preučimo obliko našega obraza, stil oblačenja in način življenja ter najdemo najboljši okvir za nas.

V kategoriji: