loader

Težave z zobmi se pripetijo vsakemu človeku v nekem trenutku njenega ali njegovega življenja. Do tega prispevajo različni dejavniki, kot so prehrana, genetika ter osebna higiena. Ena izmed dokaj pogostih težav oziroma bolezni zob pa je granulom. Prepoznamo ga lahko po vnetju dlesni na mestu korenine zoba. Je pa res, da je sam proces dokaj asimptomatičen, zato ga v večini primerov zaznamo šele ko oteče dlesen, imamo bolečine v zobu, otekline lica ipd. V vsakem primeru je možno omenjeno bolezen pozdraviti. Je pa seveda najbolje, če jo preprečimo z ustreznimi koraki.

Simptomi granuloma so različni

Glavni simptom, ki ga povzroči granulom, je vnetje sten dlesni. V okolici prizadetega dela dlesni je možno opaziti hitro rast granulacijskega tkiva. Temu je tako, saj je to proces vnetja, kjer telo poizkuša nadomestiti mrtve celice s svežimi. To pa lahko povzroči rast tkiva zunaj dlesni, ki ga je možno opaziti kot majhno bunkico. Zaradi asimptomatičnega poteka bolezni, pa jo je zelo težko opaziti. Tako morda sprva ne bo razvidno zobozdravniku, kot tudi pacientu, da so težave. Je pa možno kasneje prepoznati samo bolezen po močnem otekanju dlesni. Seveda je za otekanje dlesni lahko odgovoren tudi zobni kamen. Ta pa sčasoma lahko povzroči vnetje tkiva dlesni ob zobeh.

Granulom
Glavni simptom, ki ga povzroči granulom, je vnetje sten dlesni.

Počrnitev prizadetega zoba je simptom granuloma

Granulom lahko poteka tudi tako, da se prične počrnitev zoba. To je postopno odmiranje zoba, ki ga spremlja akutni zobobol in nabreklost ter pordelost dlesni. Sam zob pa deloma počrni. To pa lahko v pacientu povzroči močan imunski odziv, ki se pokaže na različne načine. Te načini pa so:

 • Zobobol
 • Povišana telesna temperatura
 • Splošno slabo počutje
 • Znojenje

Zobni kamen lahko preprečuje pravilno diagnozo zob

Sam potek granuloma se prične zelo počasi. To je tudi razlog, da ga je izredno težko opaziti pri bolnikih. To pa je še posebej res, če je prisoten zobni kamen, saj moti pravilno postavitev diagnoze zdravja zob. Najboljše rezultate nam nudi rentgenska fotografija, ki razkrije celotno strukturo slikanega zoba ali zob. Tako je možno opaziti nastanek različnih bolezni še v začetnih stopnjah. Na podlagi pridobljenih podatkov pa nam zobozdravnik lahko predlaga najbolj učinkovito nadaljnje zdravljenje. Možna pa je tudi uporaba radioviziografije, ki bolj natančno poda sliko o dejanskem zdravstvenem stanju naših zob.

Potek granoloma
Sam potek granuloma se prične zelo počasi.

Najboljši način za ohranjanje zdravja je vedno preventiva

Dandanes obstaja mnogo različnih načinov za zdravljenje granuloma. Ni pa vedno možno rešiti zoba. Naš zobozdravnik nam bo podal različne možnosti, kar se tiče postopka zdravljenja. Je pa res, da je to odvisno od:

 • Zdravja samega zoba
 • Napredka granuloma
 • Stanja dlesni
 • Možnosti drugih komplikacij

Najboljša preventiva za preprečevanje nastanka granuloma je redno slikanje zob. Seveda pa pri tem igra tudi pomembno vlogo osebna higiena. Ščetkanje in nitkanje imata pozitiven vpliv na zdravje naše ustne votline. To je tudi razlog, da se priporoča uporaba kvalitetnih zobnih past, ustnih vod ter čistilnih nitk. Odstranjevanje zobnega kamna pa je močno priporočljivo, saj lahko povzroči nemalo komplikacij z našimi zobmi.

Zobni plak je nevaren za zdravje naše ustne votline

Zobni plak je lepljiv in mehak biofilm, ki se nabira na zobeh. Sprva morda izgleda dokaj nemoteč in nedolžen, vendar je v resnici lahko dokaj nevaren. V njem se nabirajo bakterije, ki ob vsakem uživanju hrane spremenijo hranilna sredstva v kisline. Te kisline pa počasi poškodujejo sklenino ali enamel naših zob. Sčasoma pa se lahko sam plak spremeni v zobni kamen, ki ga je veliko težje odstraniti.

Zobni kamen
Zobni kamen je nevaren za zdravje naše ustne votline

Slab zadah povzroča zobni kamen

Ker bakterije v plaku neprenehno ustvarjajo kisline, ki škodujejo našim zobem, to počasi uničuje njihovo strukturo. To pa je idealna podlaga za nastanek kariesa in propada zob. Če oblog dolgo časa ne odstranimo, je nevarnost, da se bodo spremenile v kamen. Ta pa se veže na sklenino naših zob, kar lahko povzroči veliko različnih težav, kot so:

 • Vnetje dlesni
 • Odmikanje dlesni od zoba
 • Parodontitis oziroma parodontalna bolezen
YouTube video

Preprečevanje nastanka zobnega kamna z rednim ščetkanjem

Zobni kamen nastane, zaradi različnih dejavnikov. Seveda pa je v prvi vrsti za to zadolžena hrana, ki jo uživamo. Pri veliki količini zaužitega sladkorja se bakterije v naših ustih hitro množijo. To pa povzroči hitrejšo tvorbo kamna. Priporočljiva je omejitev uživanja sladkorja, sladkanih pijač, sladic ipd. Obenem pa redno ščetkanje poskrbi, da se uničijo ostanki plaka in bakterij. S tem močno omejimo nastanek raznovrstnih bolezni zob in dlesni. 

Preberite si še naslednji članek: Korekcijska očala po vaši meri

Korekcijska očala služijo za korekcijo različnih tipov nepravovidnosti, zato jih delimo na več vrst. 

V kategoriji: