Dedek Mraz – 2

  Davi zarana pobelil je snegtravnik, polja, doline in breg.In že dedek Mraz zapregelv sani konjičke je tri,pa hajd v našo vas!Koše igrač in slaščic za cel vlakdal je otrokom prijazen možak.Zdaj pelje ga pot kot veter naprej,po svetu brez mej, na jug in na vzhod.

Dedek Mraz – 1

  Siva kučma, bela brada,topel kožuh, zvrhan koš.Joj, že prišel je med nasstari, dobri dedek Mraz.Joj, že prišel je med nasstari, dobri dedek Mraz. Rdeče žoge, knjige, zvezki,punčke, sanke in še kaj.Joj, že prišel je med nasstari, dobri dedek Mraz.Joj, že prišel je med nasstari, dobri dedek Mraz.     

Trije dobri možje

  Se v dan meglen tja v jesen,srečalo je troje znamenitih mož,daril bo nosil vsak zvrhan koš,Miklavž, Božiček, Dedek Mraz,dogovor bo potreben pravi čas ! Miklavž modruje, pomembno pravi, to že od nekdaj v njegovi je naravi,zakaj trikrat darove bi nosi,le enkrat na leto naj bi obdarili,se pod težo bremena daril znojili.  

Miklavž v zimsko noč

  V zimsko noč se slišalo bo spet rožljanje,verig morda, ki parkelj jih prenaša,ki otrokom strah poraja, rad nagaja,če pridni so, s seboj ne bo jih vzel dodaja…. Že čeveljčki so čisti čakajo pripravjeni darila,morda se skrita želja jim bo izpolnila,Miklavž skrivaj jih s spremstvom čaka,navada naša skozi stoletja stara taka… So kraji, kjer je slišati le zvok rožljanja, ko parkelj le straši otroke spat naganja,a zgodaj zjutraj čaka kup dobrot, daril,ob čistih čevljih, da otrok jih bo odkril. So kraji kjer Miklavž v roko seže,se nasmeji jim, z darili jim postreže,a kaj ko se otroci parkeljnov bojijo, ob verig

Škof Sveti Miklavž

  Glej, sveti Peter ima ključa težka, z njima odprl je vrata nebeška. Angeli nosijo lepe darove, ki jih imajo za pridne otroke. Sveti Miklavž prav počasi prihaja, s palico dolgo prijazno pomaha. Dobro poglejte sedaj belo brado, plašč ima zlat in na glavi še kapo. Ko škof Miklavž je živel tu na zemlji, vsem je pomagal, ki so bili revni. Zdaj pa kristjani svetnika častimo, dobri kot on in pobožni bodimo. Enkrat na leto Miklavž je med nami, vsi mu zapojmo: Imamo te radi! 

Sveti Miklavž v nebesih

  Kaj se le dogaja tam v nebesih zdaj? Malo si poglejmo ta strašen direndaj! Angeli hitijo in pridno delajo. Zbirajo darove in jih zavijajo. V veliki peči piškote pečejo. Jabolka, orehe v škatle mečejo. Tamle čudovite igrače nosijo, saj otroci zanje v pismih prosijo. Barvice in zvezki ter knjige polne slik, opice in kape, veliko rokavic. Še Miklavž prihaja in nekaj godrnja. Angelčke priganja, pomaga kar se da. Spet prišel prekmalu je letos god njegov. Jutri gre na zemljo, pa manjka mu darov. A za vas, otroci, je že pripravljeno. Le bodite pridni, pa vse lepo bo šlo! 

Zvonovi zvonijo

  Zvonovi zvonijo, ljudje pa hitijona gričke, kjer cerkvice bele stoje. Zvonovi zvonijo in božič slavijo,iz cerkvic na gričkih pa orgle done. Zvonovi zvonijo, se pesmi vrstijo,ki Jezuščka v hlevcu slave in časte. Zvonovi zvonijo, ljudje pa hitijodomov, kjer po hišah krope in kade. Zvonovi molčijo, nič več ne zvonijo.je sveti mir legel na bele steze…  

V hlevčku na slamici

  V hlevčku na slamiciJezušček spi,le tiho, le tiho,da se ne zbudi. Ob jaslih pa matiMarija Kleči,in svetega sinkaza roko drži. Svet Jožef pa v kotupri kravci stoji,za sveto družinosi dela skrbi. Mu angel prišepne:zdaj hitro na pot,saj Jezuščka iščehudobni Herod.