Ura (tika-taka)

  Tika, taka, tika, taka,bim, bam, bom,bim bam bom!Kje se Jurček zdaj mudi, dobro uro že skrbi. Tika, taka, tika, taka,bim, bam, bom,bim bam bom!Zdajci vrata se odpro, glej jo, Jurčkovo glavo. Tika, taka, tika, taka,nič več bim,nič več bom!Jezna ura reče »buh«, čakaj Jurček potepuh!  

Veseli listič

   Listič vesel semz breze doma,z veje, kjer škorechiško ima. Pa jesen prišla jein veter hladi,nekam na toploso škorci odšli. Naj se razjočem,ker ni več lepoin jutri mogočeše slabše nam bo? Eh, raje od brezevzel bom slovopa za soncem in škorcišel čez goro.

Meseci

   Mrzli mesec januarprvi stopi v koledar.Februarčku  se mudi,pa zato manj šteje dni. V sušcu prihiti pomlad,vsakdo poln je sladkih nad,a april navihan je,z nami rad pošali se. V goste že prišel je maj,s češnjami se posladkaj!V cvetje rožnik je odet,saj je tu  poletje spet. Julija je res toplo,muca v senco gre hladno.Brž na morje, na dopust!Vabi mesec nas avgust. Pa september prikramlja,v vas jesen nam prišumlja.Ko oktober se zglasi,grozdek prav vsak dozori. Je november tukaj že,k tlom se spuščajo megle.Nas december vzradosti,zimo, sneg nam podari. .

December ali Gruden

   Malo manjka do božiča,sneg pobelil je poti,poleg jaslic glej osliča.Mati malim govori: Šli so meseci okrog,sklenjen je narave krog.Spet starejši bomo vsiza okroglo leto dni. Tudi tedni, znanci mili,dvainpetdeset jih je,skoraj so se vsi zvrstili,zdaj od nas še zadnji gre. Na silvestrovo bedimo,si darila izročimo.Jutri bo že novo leto.Naj nam v srečo bo odeto!

November ali Listopad

   Drevje se že obletuje,se suše cvetice, trave,porjavele so dobrave,listopad nam zdaj kraljuje. Vsakdo orje, seje žito,da pri hišah vse bo sito.S trat pobiramo kamenje,peso spravljamo, korenje. Dan močno je krajši že,k tlom se spuščajo megle,dežek izpod neba rosi.Čuj, pokojniku zvoni! Krizanteme tam cvetijodragim. ki v gomilah spijo.Spomni njih se  tudi ti,svečko drobno jim prižgi!

Oktober ali Vinotok

   Ko najavi se oktober,grozdek vsak je zrel in dober.S trsov nas vesel pozdravlja,kmet k trgatvi se pripravlja. Sode čisti kot za stavo,da imel bo vino zdravoza prijatelje, družino,zase in za teto Lino. Grozdič je vse bolj rumen,šipek vabi, kostanj, dren,jurčki, turki, golobice,sivke in dežnikarice. Se škržatek v tla zarije,da se pred svežino skrije.Veverica v duplo gre,lastovke na jug lete.

September ali Kimavec

   Nam september prikimava.letos sočna bo otava.Vetrič veje prek planjave.sliši se večerni ave. Dozoreva že koruza,oče se veselo muza.Klet si uredi, pospravi,v shrambo jabolk koš postavi. Zopet se pouk pričenja,po knjigarnah vse se drenja.Jana torbo si oprta,vsa v prihodnost je zazrta. Z bratcem in sestrično Darkov prvi razred pojde Marko.Skoraj nauči se bratiin računati, pisati.

Avgust ali Veliki srpan

   Že prišel je k nam avgust,mnogi šli so na dopust,da naberejo močiza prihodnje dolge dni. Sonce prav prijetno greje,figa ziblje se vrh veje.Tudi brajda se šibi,večkrat bliska in grmi. Tale veliki naš srpanz doživetji je natrpan.Z morja se družina vrača,leto se v jesen obrača. Radoživ je, neugnan,dasi krajša se že dan.Prvi dež, ko prišumi,nas prijetno osveži.  

Julij ali Mali srpan

   Iz gozda sliši se kuku,mali srpan je že tu.Sonce na vso moč žari,dedek v senci se hladi. K maku vzpenja se plavica,oves, ječmen se zlati,dozorela je pšenicažetev vse razveseli. Ni škržatu nikdar vroče,zadek trese, ropota.Še več sonca se mu hočein uživa kar se da. Mladež pa, no, to se ve,zdaj na morje jo ucvre.Razteguje se na plaži,se zabava, kopa, praži.