loader

Ansambel bratov Avsenik oziroma popularno imenovani kar Avseniki so slovenska najusepšnejša skupina na področju narodno zabavne glasbe. Pravzaprav lahko rečemo, da so prav oni razvili in utrdili to glasbeno zvrst. Začetki Ansambla bratov Avsenik segajo v leto 1953, ko so začeli še kot trio, ki pa je kmalu prerasel v Gorenjski kvintet in Kvintet bratov Avsenik. Izdali so neverjetnih 120 plošč in kaset, skupna naklada pa znaša preko 30 milijonov.

Veliko so nastopali tudi po zahodno evropskih državah: v Avstriji, Nemčiji, Švici, Nizozemski in drugod. kjer pa so biuli poznani pod nazivom Oberkrainer Quintett oziroma kasneje kot Original Oberkrainer.

Člani skupine so bili:
Slavko Avsenik – rojen 26. novembra 1929 v kraju Begunje na Gorenjskem, je bil najmlajsi v družini s petimi otroci. Leta 1936 je že igral na diatonično harmoniko v družinskem orkestru. Ob koncu vojne se je navdušil za skakalni šport in celo postal član drzavne reprezentance. Njegov rekord, dosežen v Planici, znaša 74 m. Čez čas se je poročil, z ženo prevzel gostilno in se zaposlil v Tonosi v Ljubljani. V tistem času je napisal skladbo Na Golici. Leta 1953 je bil izbran na avdiciji, ki jo je organiziral Radio Ljubljana. Najprej je igral harmoniko kot solist, potem pa so se mu počasi pridružili še ostali člani ansambla. Skupaj z bratom Vilkom sta napisala večino skladb, ki so jih igrali Avseniki. Teh je bilo kar okrog 1000.

Vilko Ovsenik, brat slavka Avsenika, v začetku je igral na klarinet, sicer pa je pripravljal priredbe za ansambel

Lev Ponikvar (Levcek) – kitarist, rojen 8. aprila leta 1917 v Sori pri Medvodah. Na paši pod Gorjanci se je naučil žvižgati na prste, sam pa se je tudi naučil igrati na orglice. Preživljal se je z igranjem na kitaro v družbi dveh ciganov, s katerima je leta 1939 igral v kavarni Evropa v Kranju. Ob začetku vojne leta 1941 se je spoznal z Bojanom Adamičem in po vojni igral 15let v njegovem radijskem plesnem orkestru. Leta 1953 je z Avseniki začel sodelovati, leta 1960 pa je postal njihov stalni član. Zasebno je rad dirkal z motorji, potoval in bral.

Franc Kosirrojen 1. oktobra 1931 na Koroški Beli pri Jesenicah na Gorenjskem. Po poklicu je bil kovinostrugar i n je delal v železarni. Trobento se je učil najprej sam, kasneje pa še pri jeseniški godbi in v  srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Tam ga je opazil Bojan Adamič povabil v radijski orkester, kjer je bil tudi Vilko Ovseni. Leta 1960 je postal stalni član Ansambla bratov Avsenik. Za Avsenike je igral trobento, pa tudi pel šaljive pesmi, ki je bilo kar 26. Bil je tudi velik privrženec jeseniških hokejistov in jim je po vsaki tekmi na ledu zaigral skladbo Prelepa Gorenjska.

Albin Rudan (Bine) – 1933 – 2009 – klarinetist,  rodil se je v Velikem Trnu pri Krškem. Njegov ded je bil organist in po njem je podedoval ljubezen do glasbe. Na glasbeni akadenmiji je se je naučil igrati na klarinet. Pri Avseniki-h je Albin Rudan igral od leta 1961 do 1990, ko so prenehali z delovanjem. Posebej zanj je bila napisana skladba Pastircek.

Mik Soss – 1929-2004 je v Ansamblu bratov Avsenik igral bariton in kontrabas. Član Avsenikov je bil do aprila 1989, ko je zaradi okvare sluha prenehal z igranjem.

Franc Koren – pevec, rojen  1. oktobra leta 1913 na Jesenicah. Najprej se je zaposlil v železarni, hkrati pa se je sam učil petja.  Leta 1947 se je zaposlil na Radiu Ljubljana kot receptor, čez dve leti pa prvič zapel v duetu z Danico Filipič. Postala sta nepozaben duet in leta 1954 na veselici v Trbojah na Gorenjskem prvič zapela z Avseniki. Dolgo časa sta pela skupaj in občudovali so ju tako doma kot na tujem. Leta 1974 je zadnjič pel z Avseniki na 5000. koncertu Ansabmla bratov Avsenik. Zamenjal ga je mariborski pevec Alfi Nipič.

Danica Filiplič – pevka

Ema Prodnik – pevka sopranistka, rojena 27. marca leta 1941 v Stahovici nad Kamnikom na Gorenjskem.  Pela je v cerkvenem zboru, v kamniških zborih, potem pa je pri študirati solo petje pri profesorici Kseniji Novak-Kušej. Leta 1962 je postala članica Avsenikov, ko so že bili zelo poznani. Najperj je pela s Francem Korenom, kasneje pa z Jožico Svete in Alfijem Nipičem. Posebej zanjo sta Slavko in Vilko napisala V gozdni samoti, Prehitro mine čas, Sinje morje, Pod cvetočimi kostanji in druge. Pri Avsenikih je bila do leta 1981, ko jo je nasledila Jožica Kališnik.

Jozica Svete – pevka od leta 1974 naprej.

Alfi Nipič – pevec, rojen 17. septembra leta 1944 v Mariboru Najprej je pel popevke, popularno zabavno glasbo, med drugim tudi v duetu z Neco Falk (Kako sva si različna ). Leta 1974 je zacel peti v Ansamblu bratov Avsenik (istega leta je prisla pet tudi Jozica Kališnik), kjer je ostal do konca delovanja Avsenikov v zacetku 90-ih let.

Joži Kališnik – pevka pri ansamblu Avseniki od leta 1982 naprej

Joze Balažič

Franci Terzan

Njihove najbolj znane skladbe so:
Slovenija, odkod lepote tvoje
Tam, kjer murke cveto
Na mostu
Na golici
Otocek sredi jezera
Ostanimo prijatelji
Samo enkrat imas 50 let
Gremo na Pokljuko
Vse moje misli so pri tebi
Planica, Planica

 


Ansambel bratov Avsenik – http://www.squidoo.com/avseniki
Slavko Avsenik – http://www.squidoo.com/slavko-avsenik


 

 

V kategoriji:

    None Found