loader

Depresija velja za resno bolezensko stanje ter vpliva na številne vidike življenja. Poznamo več vrst depresije. Ker je tovrstno bolezensko stanje izjemno pogosto, je dobro vedeti, kaj jo pravzaprav povzroča in kateri so najbolj pogosti simptomi oziroma znaki depresije.

Depresija se torej lahko pojavi v različnih oblikah. Med najpogostejše sodijo klinična depresija, kronična, atipična, poporodna, sezonska razpoloženjska motnja, bipolarna motnja.

Vzroki za depresijo

Vzrok za depresijo skoraj nikoli ni samo enostranski. Pogosto gre za kombinacijo različnih dejavnikov. Med najpogostejše vzroke pa se uvrščajo:

  • genetika,
  • osebnost, biokemična osnova,
  • težavni življenjski dogodki,
  • druge bolezni.

Strokovnjaki menijo, da depresijo torej lahko povzročajo spremembe biokemičnih snovi v možganih – zlasti nizka raven dopamina, serotonina ter noradrenalina. Vse omenjeno v možganih povzroča neravnovesje. To pomeni, da oseba ne sprejema in ne zmore nadzorovati svojih čustev, ki bi jih morala.

Najbolj tipični znaki depresije

Znaki za depresijo so lahko različni. Najbolj tipični pa so zagotovo: izguba zanimanja za vsakodnevne dejavnosti, občutek nemoči ter brezupa, sprememba teže in teka, sprememba spanca, občutki jeze ter razdraženosti, izguba energije, samosovraštvo.

Še drugi tipični znaki depresije so še težave s koncentracijo in spominom, nepojasnjene bolečine in nepredvidena brezglava dejanja. Slednje se lahko pojavi v številnih možnih oblikah. Razlikuje se od posameznika do posameznika. Nekateri na primer zabredejo v igre na srečo ali v stave, spet drugi prehitro vozijo, tretji zlorabljajo droge in alkohol.

Povezovanje različnih simptomov depresije

Seveda se lahko različni simptomi oziroma znaki depresije med seboj povezujejo. Slab spanec lahko vpliva na izgubo energije ali pa na težave s koncentracijo ali na hitro razdražljivost. V nepredvidena brezglava dejanja in v izgubo zanimanja za hobije pa lahko vodijo občutki nemoči.

Tipični znaki depresije so tudi slaba koncentracija in spomin, nepojasnjene bolečine in nepredvidena dejanja.
Poznamo več vrst depresije v različnih oblikah. Tipični znaki depresije so izguba zanimanja, nemoč, brezupa, sprememba teže, apetita in spanca, občutki jeze, razdraženosti in izguba energije.

Lahko rečemo, da gre pri depresiji za zelo zapleten preplet najrazličnejših znakov. Težko je biti kos vsem naenkrat. Posledično je še toliko pomembneje, da se čim prej najde primerna strokovna pomoč.

Manj pogosti znaki za depresijo

Ker se depresija lahko pojavlja v tako različnih oblikah, jo zlahka lahko spremljajo tudi povsem neobičajni znaki oziroma simptomi. To so na primer nenehno delo, težave v osebnih odnosih ali pa slaba osebna higiena.

Kaj je poporodna depresija

Poporodna depresija je duševna stiska, ki je značilna za nekatere novopečene mamice. Te spremljajo občutki krivde, nemoči, utrujenosti ter žalosti. Tudi do 15 % žensk je po porodu diagnosticiranih s klinično depresijo.

Tipični znaki depresije in simptomi poporodne depresije so bolj intenzivni in trajajo dlje ter lahko sčasoma ovirajo sposobnost skrbi za otroka in opravljanja drugih vsakodnevnih opravil.
Rojstvo otroka lahko sproži mešanico močnih čustev, od navdušenja in veselja do strahu in tesnobe. Večina novopečenih mamic po porodu doživi poporodne znake depresije, ki običajno vključujejo nihanje razpoloženja, jok, tesnobo in težave s spanjem.

Ob tem je potrebno omeniti, da je poporodna depresija neredko zamenjana s poporodno psihozo. Slednja je v primerjavi s prvo precej hujša bolezen in zahteva nujno medicinsko pomoč.

Kakšni so simptomi?

Mamice, ki se soočajo s poporodno depresijo, imajo pogosto občutek, da so povsem nemočne ter nesposobne. So jokave, žalostne, nemirne, neredko se počutijo povsem zanemarjene in zapuščene. To pa spremlja še pomanjkanje energije, nespečnost, nezbranost ter še druga vrsta občutkov, ki lahko zelo otežujejo skrb za dojenčka pa tudi za druge vsakodnevne opravke.

Tipični znaki poporodne depresije so tudi prekomerna utrujenost ali izguba energije, zmanjšano zanimanje in užitek pri dejavnostih, v katerih ste uživali
Intenzivna razdražljivost in jeza, strah, da nisi dobra mati in brezupnost.
Tipični znaki poporodne depresije lahko vključujejo močna nihanja razpoloženja, pretirano jokanje, težave pri povezovanju z otrokom, umik od družine in prijateljev, izguba apetita ali uživanje veliko več hrane kot običajno, nespečnost ali preveč spanja.

Omenjene občutke pri poporodni depresiji prav tako lahko spremljajo še pospešen ali neredni utrip srca, potne ter mrzle dlani, mravljinci v rokah in nogah ter drugi neprijetni telesni občutki.

Pomoč pri poporodni depresiji

Ker je poporodna depresija lahko precej zapletena zadeva, je ključnega pomena, da si prizadeta oseba najde ustrezno pomoč. Če opazi znake poporodne depresije, je ključno, da se najprej temeljito pogovori s svojim osebnim zdravnikom ali pa kar z ginekologom. Že sam pogovor navadno lahko izjemno dobro koristi oziroma pomaga.

Podporo pri poporodni depresiji ženska lahko poišče tudi na splošni telefonski številki za pomoč v stiski. Prav tako tudi v skupnosti, ki se ukvarja s specifično pomočjo v takšnih situacijah. Zlasti je pomembno, da novopečena mamica najde osebo, ki njene težave vidi z njenega zornega kota. Tako je ne bo obsojala oziroma zanikala njenih težav. Zdravniki navadno v takšnih situacijah po potrebi svetujejo obisk pri psihoterapevtu, kliničnem psihologu ali pa pri psihiatru. V hujših primerih strokovnjaki lahko predpišejo tudi antidepresive.

Tehnike za preprečevanje poporodne depresije

Na voljo so tudi prav posebne tehnike, ki jih ženska lahko preizkusi kar sama. To so na primer redno gibanje, meditacija ali pa čuječnost. Vse vaje so vam dostopne tudi na spletu, lahko tudi v obliki videoposnetkov.

YouTube video
Spletni videi lahko z nasveti pomagajo kaj storiti, da se premaga znake poporodne depresije, kot občutki ničvrednosti, sramu, krivde ali neustreznosti, zmanjšane sposobnosti jasnega razmišljanja, koncentracije ali sprejemanja odločitev.

Spletni videi vam omogočajo tudi gledanje izkušenj žensk, ki so trpele za poporodno depresijo. Tudi na takšen način lahko izveste, kaj se stori, da se takšno stanje lahko uspešno premaga. Nasveti osebe, ki je to tudi sama doživela, vsekakor veliko štejejo.

V kategoriji: