loader

Nosečnost je razburljiva dogodivščina, ki praviloma traja 40 tednov, pri čemer je vsak teden nosečnosti zgodba zase. Pri tem bodoči starši upajo, da nosečnost po tednih poteka čim bolj nemoteno in da se na koncu rodi zdrav novorojenček.

Nosečnost
Nosečnost je razburljiva dogodivščina, ki praviloma traja 40 tednov

Trajanje nosečnosti računamo od prvega dne zadnje menstruacije in jo opisujemo kot obdobje, ki ga razdelimo na 3 trimesečja. V tem času bodoči starši ne poskrbijo zgolj za nakup vse potrebne opreme, ampak jih zanima tudi razvoj zarodka v maternici po posameznih tednih. 

Vodnik skozi nosečnost

Na začetku nosečnosti je zagotovo najbolj pogosto vprašanje bodočih staršev to, kako bo potekala nosečnost po tednih. Devet mesecev se v materinem telesu dogajajo številne spremembe, sprva manjše nato pa vedno večje, ki jih močno občutijo tudi bodoče mamice.

Nosečnost po tednih je vsekakor pravi vodnik za vsako nosečnost. Iz njega ne razberemo zgolj razvoj ploda v maternici, ampak bodoče mamice ogromno izvedo tudi o prehrani tekom nosečnosti in morebitnih nosečniških tegobah, ki jih lahko pričakujejo. 

Prvo in drugo trimesečje nosečnosti

V prvem trimesečju bodoče mamice pogosto občutijo slabost in to je pogosto prvi znak, da pomislijo na to, da se v njih razvija zarodek. Ta je v 4. tednu nosečnosti velik le en milimeter, na koncu prvega trimesečja pa je plod velik od 5 do 6 mm. 

Nosečnost po tednih
Na začetku nosečnosti je zagotovo najbolj pogosto vprašanje bodočih staršev to, kako bo potekala nosečnost po tednih.

V drugem trimesečju je počutje bodoče mamice običajno veliko boljše. Če nosečnost po tednih poteka nemoteno, je v tem obdobju že mogoče občutiti prve gibe. Ginekolog v tem času naredi pregled z ultrazvokom, kjer oceni pravilno rast plodu, lahko pa je to tudi trenutek, ko starši izvedo spol otroka.

Tretje trimesečje predstavlja zaključek priprav na porod

V zadnjih treh mesecih in tednih pred porodom se možgani vse hitreje razvijajo, obraz je že izoblikovan, zenice pa že reagirajo na svetlobo. Plod pridno pridobiva tudi na teži in velikosti, zato mu tudi primanjkuje prostora v maternici.

Če je nosečnost po tednih potekala brez večjih težav je to čas, ko starši opravijo še zadnje malenkosti v pripravah na rojstvo otroka in poskrbijo še za nakup zadnjih kosov opreme.

Računanje plodnih dni poveča možnost zanositve

Ovulacija je čas, ko se dozorelo jajčece izloči iz jajčnika, ter začne svojo pot po jajcevodu v maternico. Če želite zanositi ali pa tudi če ne, potem verjetno že veste, da je dobro vedeti, kdaj imate ovulacijo oziroma plodne dni. Običajno se pojavi nekje na sredini menstrualnega ciklusa, za natančnejše določanje pa je potrebno računanje plodnih dni.

Ker ima vsaka ženska lasten menstrualni cikel, ima tudi vsaka ženska plodne dni na različne dneve. Posameznice pri tem uporabljajo različne metode za računanje plodnih dni, ki se med seboj nekoliko razlikujejo.

Metode računanja plodnih dni so bolj ali manj zanesljive

Računanje plodnih dni je najlažje, če ima ženska redno menstruacijo in natančno ve, kdaj jo bo dobila in koliko časa bo trajala. V tem primeru se uporablja koledarska metoda, pri kateri ovulacija nastopi 14 dni pred naslednjo menstruacijo.

Računanje plodnih dni
Metode računanja plodnih dni so bolj ali manj zanesljive

Če je menstruacija neredna, so bolj primerne druge metode, kot je na primer merjenje bazalne temperature, ki se jo meri takoj zjutraj po prebujanju. Znano je, da se telesna temperatura v času ovulacije poviša za 0,3 do 1°C. Po nekaj mesecih vpisovanja v graf, boste hitro ugotovile, kdaj imate povišano temperaturo in s tem tudi plodne dni.

Različni testi računanje plodnih dni

Natančen čas ovulacije pa lahko določimo tudi z ugotavljanjem luteinizirajočega hormona v urinu, katerega naraščanje povzroča samo ovulacijo. Ko je vrednost hormona povečana, pomeni, da je možnost zanositve v naslednjih 48-ih urah znatno povečana. 

Tiste ženske, ki dobro poznajo svoje telo, pa lahko uporabijo tudi Billingsovo metodo za računanje plodnih dni. V tem primeru gre za opazovanje izcedka iz nožnice, ki postane v času ovulacije obilnejši in zelo raztegljiv.

Plodne dni določite z opazovanjem lastnega telesa

Namesto uporabe metod za računanje plodnih dni pa ženske lahko določijo plodne dni tudi z opazovanjem svojega telesa. Znano je, da med ovulacijo mnogo žensk začuti bolečine v spodnjem delu trebuha, nenehno napetost in slabost.

YouTube video

V tem obdobju ima veliko žensk tudi občutljive in rahlo napete prsi ter nenehen občutek napihnjenosti. Zaradi vseh teh sprememb se lahko pojavi tudi sprememba v razpoloženju, kar najhitreje opazijo bližnji družinski člani. Ravno zato je še toliko pomembneje, da ženski tedaj stojite ob strani.

Preberite si še naslednji članek: Kozmetika Revolution navdušuje številne uporabnice

V kategoriji: