Neža Maurer

Neža Maurer

Neža Maurer

Neža Maurer se je rodila 22. decembra 1930 v vasi Podvin v občini Polzela, kjer je tudi obiskovala osnovno šolo – najprej slovensko, med vojno pa nemško. Po vojni je obiskovala nižjo gimanzijo v Celju in Žalcu, učiteljišče pa v Ljubljani.

Svojo prvo službo je dobila na Primorskem, v Črnem vrhu nad Idrijo. Vmes se je vpisala še na Pedagoško akademijo v Ljubljani in po diplomi še na Filozofsko fakulteto – smer slavistika. Vmes so jo poslali poučevat na gimnazijo v Ilirsko Bistrico.

Leta 1960 je Neža Maurer postala prva urednica šolskih oddaj na televiziji Ljubljana, žal pa so zaradi pomanjkanja denarja program že čez dobro leto ukinili. Toda kljub temu je ostala pri novinarstvu: kot tehnična urednica Rodne grude, urejala je brošure za Pionirski dom, tehnična urednica pri Otrok in družina, veliko je  delala za Kmečki glas. Urejala je kulturno rubriko in pokrivala Kozjansko.

 

Po smrti moža je zaradi otrok morala poiskati službo, ki ji je omogočala več dela doma. Postala je glavna urednica in direktorice lista Prosvetni delavec. Kasneje je bila še samostojna svetovalka za kulturo pri Komiteju za informiranje SR Slovenije, kjer je ostala do upokojitve.

Neža Maurerje še  vedno aktivna in piše literaturo za odrasle in manj odrasle. Stanuje v Kranju in je članica Društva novinarjev, Društva slovenskih pisateljev, gibanja za kulturo miru in nenasilja in PEN kluba.

Revija Jana je Nežo Maurer v ljubljanski Drami razglasila za Slovenko leta 2008.

Bibliografija za otroke in mladino
1970 – Sončne statve
1972 – Kam pa teče voda
1975 – Kako spi veverica
1978 – Čukec
1980 – Kostanjev škratek
1981 – Beli muc
1985 – Kadar Vanči riše
1986 – Televizijski otroci
1987 – Uh, kakšne laži
1989 – Iskal sem kukavico – Tražio sam kukavicu
1989 – Bratec Kratekčas
1990 – Oče Javor – Tata Javor
1993 – Koruzni punčki
1995 – Muca frizerka
1996 – Uh, kakšne laži (ponatis)
1997 – Kdo
1997 – Od srede do petka
1997 – Sloni v spačku
1997 – Kostanjev škratek
1999 – Zaljubljeni česen
1999 – Zvesti jazbec
2000 – Velik sončen dan
2001 – Prstančica
2005 – Pišem, berem A,B,C 2005

Pesmi na kasetah in CD
1992 – Cipa-Copa ( oglasbene otroške pesmi – Jetty Band & Neža Maurer)
1994 – On je bil veter (poje Melita Osojnik)
1995 – Zeleni škrat Ariel (poje Melita Osojnik)
1997 – Rompompom (poje B. Fras)
1997 – Poljub višine (poje Melita Osojnik)
1998 – Take mačje – take mišje (poje Melita Osojnik) – skupaj z drugimi
2000 – Žar ptica (poje Melita Osojnik) – skupaj z drugimi
2003 – Nauči me pesmico (poje Melita Osojnik) – skupaj z drugimi
2004 – Pesmi Mike – Make – skupaj z drugimi

 

 


Pesnica in pisateljica za otroke Neža Maurer: http://www.squidoo.com/neza-maurer


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *